hyperventilatie

tips over hyperventilatie burnout en hypochondrie
 
IndexIndex  KalenderKalender  FAQFAQ  ZoekenZoeken  GebruikerslijstGebruikerslijst  GebruikersgroepenGebruikersgroepen  RegistrerenRegistreren  InloggenInloggen  

Deel | 
 

 CHV , een andere kijk op en meerdere oorzaken

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Admin
Admin


Aantal berichten : 57
Registratiedatum : 13-01-10

BerichtOnderwerp: CHV , een andere kijk op en meerdere oorzaken   do jun 03, 2010 5:12 pm

Op verzoek ook hier mijn stukje geplaatst !!

Ik lees toch regelmatig dat CHV gekoppeld wordt aan teveel stress en spanning. Dus ook de sensaties in je lichaam die je daardoor krijgt. De sensaties die we allemaal inmiddels wel kennen.

Toch wil ik benadrukken dat je bij de constatering CHV zou moeten nagaan of dit primair of secundair het probleem is.
Wat bedoel ik daarmee.
Nogmaals, ik heb nogal eens het idee dat hyperventilatie en CHV door elkaar heen worden gebruikt, terwijl het feitelijk helemaal niets met elkaar te maken hoeft te hebben.
Wij spreken hier met name over CHV . Toch lees ik veel verhalen van mensen waar de nadruk vaak ligt op hyperventilatie en paniekaanvallen (angstaanvallen). Ik heb al eens eerder geschreven dat dit enorm dicht bij elkaar ligt, en de sensaties op elkaar kunnen lijken.
Echter bij een paniekaanval of klassieke hyperaanval zijn de klachten op het moment zelf van de aanval heel heftig, maar daarna dagen of weken minder tot soms helemaal weg.
bij CHV heb je meer continu last. Weliswaar niet zo heftig als in een acute aanval, maar een vorm van onwel /spanning in je lichaam, pijnlijke spieren, tintelen, spiertrillen, hartoverslagen, snelle hartslag bij geringe inspanning, zuchten, druk op borst, vaak links allemaal, schouderbladen, boeren, last maag darm etc.

CHV wil niet altijd maar zeggen dat het een psychologische oorzaak heeft. en het lichaam dus niets mankeert. Ik lees dit veel te vaak en ben uit onderzoeken en me informeren bij allerlei mensen die er bekend mee zijn achter, dat dit een misvatting is.
Er is niks ernstigs aan de hand, maar de oorzaak kan wel degelijk fysiologisch te zoeken zijn. Dat door de lage koolzuurbuffers en bepaalde verstoringen in bloedgassen en de daarbij behorende reacties van het lichaam omdat het lichaam tekorten registreert en een arousal alarm laat afgaan (fight or flight)(amygdala hersenen doet dit o.a regelen) waardoor je stress gevoeliger wordt ....en dat door stress en angst weer de cirkel vicieuzer wordt lijkt me duidelijk.
Maar CHV ONTSTAAT heel vaak NIET door stress en angst, maar door weldegelijk verstoring ergens in het lichaam. Niet altijd maar vaker wel.
Die verstoringen kunnen liggen in werking schildklier, tekorten bepaalde stoffen, maar ook simpelweg als je bijvoorbeeld maagklachten hebt zoals ik, ( ook het verteerproces en het versturen van energie van en naar de spieren, etc wordt geregeld door o.a de nervus vagus . Dat is dezelfde hoofdzenuw van het parasympatisch zenuwstelsel die dus uw hartslag regelt, en allerlei andere vegetatieve processen,en ook de hoofdzenuw is van de parasympthicus, oftewel als het ware de rem van uw autonome zenustelsel. Dan heb je nog de sympathicus, en dat is is zeg maar het gaspedaal (maakt u klaar voor actie)

Doordat de vagus het verteerproces mede beinvloed en bijvoorbeeld u veel maagzuur aanmaakt , gevoelige maag darmen heeft, middenrifbreukje, daardoor kan bij het ademen (middenrif beweegt uiteraard bij in en uitademen) gebeuren dat het middenrif steeds uw maag licht toucheert of in de druk zet en aangezien het vlies tussen middenrif maag en hart amper mm's zijn, kan uw hart soms ook licht getriggerd worden.
Het lichaam zal omdat dit vervelend voelt, pijnlijk, drukkend maagkuiltje, meer zuur, etc, gaan reageren, de spieren en bijbehorende "vliezen" zullen gaan tegenwerken om zo de maag of hart of darmen, wat te gaan ontzien en zullen uw middenrif gaan tegenwerken om vrij te bewegen . Men houdt als het ware het middenrif ietwat tegen. Dit zorgt ervoor dat uw ademhaling heel subtiel, heel licht iets anders wordt. En in proces van tijd kan dit zeker wel resulteren in te lage koolzuurbuffers, waardoor uw klachten verder ontstaan.

Heeft u nu CHV als oorzaak, of domweg maagklachten en last middenrif etc..?
Voelt u het verschil?

Vervolgens gaat u zich onprettiger voelen, krijgt allerlei vervelende chv behorende sensaties, u wordt ongerust en de huisarts e.d. kijkt u na en vervolgens vindt men niets of constateert als u geluk hebt en men kijkt het na , bijvoorbeeld CHV, en verder wordt u hypochondrisch weggezet of krijgt u ook angststempeltje mee.
Ik wil duidelijk zijn dat dit ook de oorzaak kan zijn, angst en stress , maar dan uit het zich meer in angst en paniekaanvallen , die zult u vaker hebben, dan continu vage vervelende klachten in het lichaam.
het verschil is echt wel duidelijk. Bij een paniekaanval denkt u echt het te begeven,is hartslag enorm, zweten, etc.. bij CHV voelt u zich slecht, maar denkt u niet altijd gelijk panisch.
klassiek hyperventileren haalt u volkomen verkeerd (te snel) adem. Bij CHV hoeft dit helemaal niet te snel te zijn. Kan hooguit wat te hoog zijn, of net te diep.

Vaak is bij CHV angst een symptoom van CHV maar heel vaak niet de oorzaak.
Het ligt er aan dus in welke mate u chv heeft door overmatig hyperventileren(klassiek en stress) of juist meer een heel subtiele langzame opbouw heeft gekregen waar u zelf nauwelijks iets merkt. Geloof me , klassiek hyperen en angst paniekaanval merk je echt wel als je dat vaak deed of doet.
Wat u met name merkt zijn de verstoringen bij CHV, lage koolzuurbuffers,etc. die resulteren in de beschrijvingen en klachten die we dagelijks lezen.

aanvullingkje :Dit kan dus ook ontstaan door bepaalde blokkades in wervels en gewrichten, ribben.

Mijn advies.
Het is echt zinvol de oorzaak te gaan zoeken van uw klacht. CHV is bij veel huisartsen echt slecht bekend.
Men stopt het te pas en te onpas in het hokje angststoornis, terwijl dit helemaal niet de oorzaak hoeft te zijn. Het bijvoorbeeld tot rust krijgen van de maag, afvallen , wat meer bewegen (rustig) , op eten letten,
het vrijmaken van spanning op de spieren rondom organen zoals de maag, oefeningen, houding lichaam kunnen de oorzaak van uw CHV soms veel beter aanpakken dan slechts ademhalingsoefeningen of rustgevende pillen of Anti depressiva.
Dit vereist dus een goede screening en een arts die kennis heeft van de materie. Helaas zijn dat er niet veel. Men gooit teveel alles op 1 hoop.

Hoop dat mensen hier iets aan hebben


groetjes richke
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken http://hyperventilatie1.actieforum.com
 
CHV , een andere kijk op en meerdere oorzaken
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Voor Rawagede gelden andere normen
» Gideons droom en andere Indische sprookjes door Ernst Jansz

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
hyperventilatie :: hyperventilatie-
Ga naar: