hyperventilatie

tips over hyperventilatie burnout en hypochondrie
 
IndexIndex  KalenderKalender  FAQFAQ  ZoekenZoeken  GebruikerslijstGebruikerslijst  GebruikersgroepenGebruikersgroepen  RegistrerenRegistreren  InloggenInloggen  

Deel | 
 

 Uitleg maag/darmklachten

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Admin
Admin


Aantal berichten : 57
Registratiedatum : 13-01-10

BerichtOnderwerp: Uitleg maag/darmklachten   do jun 03, 2010 5:13 pm

Wij hypertjes lopen vaak met maag/darmklachten rond, opgeblazen gevoel, boeren, misselijk, continu naar wc gaan of juist moeite daarmee etc.
Daarom leek het mij erg nuttig daar het een en ander over uit te leggen, Aangezien ik erg van de plaatjes ben ga ik het uitleggen aan de hand van het volgende plaatje (doet nu vervolgens al 1 uur over een geschikt plaatje zoeken, hoezo perfectionistisch):
Even de nummertjes uitleggen:

1. luchtpijp(met slokdarm er achter)
2. longen
3. hart
4. lever
5. maag
6. Dikke darm
7. Dunne darm

Als je iets eet of drinkt legt dat wat je drinkt of eet de volgende weg af: mond keel,slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm en vervolgens gaat alles wat niet verteerd kan worden via de bekende weg het lichaam uit.

Nu ga ik verschillende symptomen uitleggen o.a aan de hand van het plaatje:

Misselijkheid:
Wij hebben zuur in ons maag zitten wat ervoor zorgt dat ons eten zeg maar beetje voorverteerd wordt zodat de verder mee kunnen. Ook zijn in de maag stoffen van onze lever, galblaas en alvleesklier (die kan je niet zien op het plaatje, die zitten achter de lever) actief die helpen bij het verteringsproces Als wij gestressed zijn of spanning ervaren dan gaat je lichaam in een verhoogde staat van alertheid. Hierdoor gaat je verteringstelsel (slokdarm/maag/darmen etc.) sneller werken ( het lichaam denkt dat er iets is waardoor direct actie moet komen werkt daardoor sneller). Daarom gaat dus ook je maagzuur iets actiever worden. Dit kan als gevolg hebben dat je werkelijk last hebt van brandend maagzuur maar ook gewone misselijkheid die dagenlang aan kan houden. Dat misselijkheidsgevoel kan helemaal omhoog gaan zodat je het helemaal in je slokdarm voelt. Je voelt dan beetje zurig/misselijk gevoel achter je borstbeen en in je keel zelfs.
Ook nog een leuk weetje is dat je maag ook uit spierweefsel bestaat (wat bestaat er eigenlijk niet uit spieren in ons lichaam Razz). Bij teveel stress/inspanning kan je dus ook sort van maagkramp voelen.

Opgeblazen gevoel/(op)boeren/winderigheid/vaak naar wc moeten:
Ik zet deze vier symptomen onder 1 kopje omdat het eigenlijk met hetzelfde probleem te maken heeft namelijk: een overschot aan lucht in je lichaam.
Als wij hyperventileren (zichtbaar of niet zichtbaar) dan krijgen we meer lucht binnen (dit weten wij allemaal wel)dan het lichaam zo 1,2,3 kan verwerken. Hierdoor krijgen wij vaak een opgeblazen gevoel in de buik. Dit is geheel logisch en volstrekt ongevaarlijk. Probeer maar eens bolle wangen te maken (dat heeft volgens mij iedereen wel eens gedaan). Dat doen we ook met lucht en dan “blaas” je je wangen op. Als je het zo bekijkt lijkt dus dus zo`n opgezette/opgeblazen buik ook heel logisch als er teveel lucht in zit.
Maar waar moet die lucht vervolgens heen? Juist ja die moet eruit. Dit gebeurt via opboeren of via de andere kant door te winden. Het lucht kwijt raken gaat meestal niet geruisloos. Het borrelt dan onwijs in je lichaam (vooral in je buik) en kan soms ook rare geluiden geven. Het geeft ook een ontzettend vol gevoel waardoor je het gevoel hebt veel minder te kunnen eten en na 2 happen vol zit.
Wederom totaal onschuldig, just the air we breathe Razz
Ten slotte kan het continu naar de wc moeten verklaard worden door de druk die het overschot aan lucht geeft dat die een beetje op je blaas drukt waardoor wij eerder geneigd zijn om naar de wc te gaan

Hartklachten in combinative met eten.

Ik hoor ook heel vaak dat mensen last hebben van hartkloppingen of pijn in hun maagstreek vlak voor of na het eten.
Voor het eten is vaak kan men verklaren doordat men al eerder problemen heeft gehad tijdens of na het eten (hartkloppingen/moeilijk slikken etc etc.) en daarom zich bewust of onbewust druk maakt van tevoren. En het is bekend wat er gebeurt als wij ons druk maken: stijging adrenaline  lichaam alerter/gejaagder hartkloppingen. Hierdoor krijg je bevestiging want je gaat dan eten en dan raakt je lichaam nog actiever (het moet namelijk eten verwerken dus is logisch) en dan krijg jij bevestiging van: zie je wel!
Dit is het psychische deel erachter. Je kan zien op het plaatje dat je maag en je hart heeeeel erg dicht bij elkaar liggen. Als je maag dus al een beetje uitgezet is door de overschot aan lucht en er komt ook nog eens eten bijkomt dan moet je maag ook nog eens aan het werk. Dat kan maagklachten geven maar doordat het zo dicht bij je hart zit lijkt het vaak alsof het uit je hartstreek komt. Een specialist in het ziekenhuis vertelde aan mij: “ Heel veel maagklachten worden in eerste instantie door patiënten aangezien als hartklachten”.
Nog een verklaring voor klachten tijdens/na het eten kan zijn dat je veel praat tijdens het eten en/of heel snel eet waardoor je ook meer lucht binnen krijgt dan je lichaam in1 keer kan verwerken. Dit geeft na het eten dus opgeblazen gevoel/opboeren/ hartkloppingen etc.
En nog een toevoeging op dit stukje geschreven door Patries:
Wat wij vaak doen is het middenrif vast zetten(spanning, emoties), waardoor we hoog gaan ademen en het middenrif niet afgevlakt wordt. Het middenrif moet je zien als een paraplu die licht heen en weer pompt. Dit zorgt er ook voor dat het hart en bloedsomloop wordt geholpen om het bloed door te laten stromen door het lichaam. Ook wordt wel eens vergeten dat de bewegende maag (door een gezond bewegend middenrif) de spijsvertering bevordert en de lymfesysteem ondersteunt. Je kan je dus voorstellen wat er gebeurt als alles vast gezet wordt. Het hart krijgt het zwaarder, zeker als er eten in gaat, er gaat dan meer bloed richting de maag, maar die staat bij ons vaak vast, dus. Hartkloppingen. De maag werkt niet meer mee, dus maagzuur en te veel gassen.

Nog een afsluitende algemene opmerking: jullie kunnen zien op het plaatje dat alle organen heel dicht tegen elkaar of op elkaar zitten. Hierdoor kunnen klachten snel “uitstralen” naar andere organen (dus je kan het daar ook voelen maar het komt niet daar vandaan). En zoals mijn huisarts zei:”Je verteringsstelsel is een meterslange “buis” in combi met organen dus de een kan de ander snel last geven.

Om een lang verhaal kort te maken: Een overschot aan lucht en/of stress kan heel erg ons spijsverteringskanaal van slag maken en ons allemaal nare klachten bezorgen. Belangrijk zoals met alle klachten is om onszelf keer op keer te zeggen dat dit weliswaar hele vervelende en voor ons gevoel bedreigende klachten zijn maar dat zijn ze dus totaal niet.

En: uiteraard ben ik geen doker. bij erg veel last altijd even laten checken maar als het goed gechecked is kan je er gerust op zijn dat het niks ergs is en dan hebben de klachten mogelijk met wat ik hierboven geschreven heb te maken.

En ik kan natuurlijk geen stukken schrijven zonder mijn alter vandaar hier nog even aanvulling van marijtje op dit stuk:

Alarm, Alarm een Prikkelbare darm!?

Hedwig geeft in het stuk hierboven een duidelijke verklaring voor het verband tussen hyperventilatie en spijsverteringsklachten. Onze zorgen zijn, zoals Hedwig van de wijze doktoren heeft geleerd, gelukkig in de meeste gevallen ten onrechte.
Een vrij veel voorkomend en hieraan gerelateerde aandoening is het prikkelbare darm syndroom (PDS), oftewel een spastische darm. Zo’n 10 tot 20% van de Nederlandse bevolking krijgt hier in meer of minder mate last van en stress en spanning lijken één van de belangrijkste oorzaken te zijn voor deze verstoring in je darmen. Bij spanning kan de werking van de darm verstoord worden, waardoor pijnprikkels en vervelende samentrekkingen kunnen ontstaan. Deze krampachtige darm kan klachten veroorzaken zoals:
-pijn of kramp in de buik, met uitstraling naar rug of zij
-een opgeblazen gevoel
-winderigheid
-diaree (als je darmen te snel werken) en/of verstopping (als je darmen te langzaam werken en veel vocht wordt onttrokken)
- rare ontlasting

Vaak kan goede ontlasting of het laten van winden (sorry voor dit smakelijke onderwerp) de pijn verlichten en het opgeblazen gevoel verminderen.

Waar een prikkelbare darm kan ontstaan door spanning en stress, roepen de symptomen die jij ervaart in je buik ook weer spanning en zorgen op, wat de klachten vervolgens weer kan verergeren (de welbekende cirkel).
Wees niet bang dat je de rest van je leven last zult hebben van deze aandoening: een vermindering van stress en het aanpassen van je voedingspatroon (meer vezels bij harde ontlasting, en juist vezelarm bij dunnen ontlasting) heeft vaak een positief effect en zal de klachten doen verminderen of zelfs geheel laten verdwijnen.

Wat zullen we ons als herboren voelen als we de cirkel van angst en spanning weten te doorbreken!!

Bronnen: Gezondheidsplein, consumed, 2010.Klik hier om terug te keren naar sympthomenlijst
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken http://hyperventilatie1.actieforum.com
 
Uitleg maag/darmklachten
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
hyperventilatie :: hyperventilatie-
Ga naar: